Nätverket grundades 1 sep 2022 av Lina Goldén. Det är det största i sitt slag och det är det första digitala arkitektkontoret.

När Lina valde att göra en förändring i sin karriär så tyckte hon inte att några av de befintliga alternativen var särskilt lockande. Efter att ha varit delägare i ett bolag kändes vägen lång att vandra om det skulle bli en nystart på ett annan arkitektkontor. Av erfarenhet skulle det dessutom vara ganska likadant som alla andra.
Det andra valet, att starta en egen studio, kändes inte heller så lockande. Stora risker och svårt att skapa något unikt. Att driva helt eget kändes ensamt och trist.

Då växte idén kring the Grid fram. Att kunna frilansa tillsammans med andra konsulter på en digital plattform kunde ge både frihet och styrka.
Att bygga en gemenskap utan någon som står över och berättar vad som är rätt och fel utan en jämställd gemenskap där varje konsult får driva sin egen verksamhet och dessutom tjäna pengarna de drar in.

Under ca 6 månader arbetades upplägget fram. Mängder av rådgivningsmöten tog plats och till slut formade det erbjudande som the Grid har idag.

VISION
Vi ska bli Top 25 största arkitektkontor i Sverige. Det når vi vid 52 medlemmar.

Vi ska vara en given aktör på marknaden.

Vi ska vara närvarande i flera regioner. Idag är det Stockholmscentrerat men vi ska ha en hub i Malmö, en i Göteborg och en i Umeå så snart medlemsantalet vuxit i de regionerna.

Vi vill få fler att våga ta steget. Att starta eget idag kan vara läskigt. Vi vill göra det lättare att våga.

Vi vill vara ytterligare ett alternativ på markanden. Att vara ensam frilans eller anställda på ett bolag (privat eller kommunalt) har hittills varit alternativen. Nu kan du vara frilans och del av något större.

Vi vill utmana branschen. Arkitektbolagen har sett likadana ut i hundra år. Många bolag sitter med samma struktur och samma utmaningar. Genom att vara ett nytt alternativ hoppas vi att arkitektbolagen ska utvecklas med oss.

Under pandemin och dess hemarbete började flera drömma om att flytta till fjärran delar av Sverige. Vi hoppas kunna erbjuda frilansare en möjlighet att göra det. Man ska kunna bo i Åre och jobba med projekt i Stockholm. Vi vill möjliggöra giggandet.

MISSION
Vi vill påverka pengaflödena. Den som jobbar ska tjäna pengar.

Vi vill erbjuda ett nytt alternativ. Du behöver inte välja mellan att jobba på ett stort bolag eller vara ensam frilans. Nu finns ett alternativ mitt emellan.

Vi vill påverka arbetsmiljöfrågor. Det är alledels för normaliserat med utbrändhet i konsultbranschen. Många tvingas arbete under hård press och orimliga förväntningar. Inom the Grid är allt frivilligt och vi är ett alternativ för dem som behöver en förändring.

Vi tror på dig. Vi vill ge fler förutsättning att lyckas. Inom the Grid gläds vi åt varandras framgång. Genom vårt upplägg tror vi att fler kan agera större än vad ensamma frilans vanligtvis gör. Vi är alla rising stars!